Sessiaruanne Aprill

on

Aprillikuu sess toimus seekord Hiiumaal ning oli võrreldes eelmise distantsõppega palu värvikam.

Meelte aed. 20ak t/ Heli Viedehof

Kaks esimest päeva veetsime Tamme talu ürdiaia perenaise heli Viederhofiga. Tegu on vägeva naisega, kel käimas edukas äri oma maitse-,lõhna- ja ravimtaimedega uba 10 aastat. Teisel päeval tutvustas ta meile oma tegemisi ning põnevaid taimi, millest osad oli endaga kaasa toonud.. Mõned põnevatest taimedest: Jakoonijuur, lõhnav pelargoon,lantaan,mugul-jänesekapsas e. oka, melon-maavits, ananass-salvei, Magus lippia, Krimmi-basiilik.

Mõned mõtted Helilt: Oma kitsas nišš toob tulu- kõigile kõike ei saa teha ning kõik pole ka sinu kliendid

Teeb suuremate kasvatajatega koostööd- üksi ei saa ega jõua kõike teha.

Kas alati on mõistlik kõigega võidelda? —ajakasutus

Pole õiget ega valet teed vaid on erinevad võimalused.

E-pood müüb hästi- tahab laieneda välismaale.

Müüb ainult kuivatatud ürte- muidu jäi seisma

Välismaal otsi taimi ääremaadelt.

Ilma kahuriteta ei saa taimi kasvatada.

Katseta!- ära ää alati vanu aednikke uskuma.

Aednikule on see õige, mis ta oma aias teeb.

Peenravaibaga saab 3x suurema saagi.

Teisel päeval alustasime saalis ning liikusime särel välja, et rajada koduaeda ürdipeenart. Esiteks kaevasime välja taimed, mida me sinna ei vaadanud. Seeärel puhastasime maa umbrohtudest ning kaevasime läbi. Paigutasime taimed peenrasse, istutasime, kastsime. Hiljem agas Heli oma teadmisi ka mitmetest kooliaias olevatest taimedest. Hästi põnev oli teda kuulata. Tore oli näha oma ala asatundat, kes on alustanud tegelikult samalt baasilt nagu meiegi.

ürdipeenra rajamine kooliaeda.

Lilleniidu rajamine 12ak t/ Helle Väärsi

Nelja Päeva veetis meiega teine vägev naine Eesti aiandus maastikul. Selleks oli Helle Väärsi, kes tutvustas omaenda teekonda lilleniidu maailmas ning kellega koostöös valmis lõpuks kooli puuvilja aia kõrvale lilleniiduala.

Helle rääkis, mis loom see lilleniit on a kes seal kasvavad, samuti tutvustas lühidalt kõrrelisi. Kõrrelistest oli hea lähemalt kuulda, sest meie lühidast e-õppest sel teemal polnud väga midagi enam meeles.  Nii huvitav oli teda kuulata, oli tunda et ta tõesti on kirega asa juures.

Lilleniidu rajamine kolm eeldust:

Toitainetevaene a vett läbilaskev pinnas,

 umbrohtudeta aluspind

head kõrrelised taimede segus

Esiteks kooritakse/kaetakse pinnas.Külv tehakse kas varakevadel või hilissügise. seemned segatakse saepuru või liivaga, et näha, kuhu oled uba seemet visanud.Seemnesegu tuleb 1-2 tl m2 kohta. Kui seeme külvatud, siis rehitseda see kergelt sisse. 

 Lilleniidu loomine pole kiire protsess. Esimene aasta näebki veidi niru välja. Hiljem tekib see ideaalne pilt.

Ka loodusliku heina-ala sisse võib külvata mõned laigud lilleniidu seemet, kui ei taha suurt ala teha.

Ülemõtlemine a abitus takistavad kõige enam. Naudi

 Lilleniit on üks võimalikest aianduslikest võtetest.

Praktilises osas koorisime kümnekesi üles 50 m2 pinnast a seeärel tegime nii nagu eespool kirjas.Selle ala peale panime 75 tl seemet. Pinnas oli kivine nii et suur osa energiast läks nende eemaldamisse. 

Kiviktaimla rajamine ja hooldus 6ak t/Lylian Meister

Kui eelnevad päevad olid kevadiselt soojad siis reede tervitas meid õige ahedalt. Külastasime Anne Eesmaa aeda. Täpsemalt tema kiviktaimlat. Ta oli kasutanud nii maa-, kui ka paekivi. See annab aiale mõnusa loomuliku ilme.. Anne tutvustas veidi taimi ning rääkis, kuidas oma kiviktaimlat raas.Esimest korda kuulsin väljas kasvavatest kaktustest. 

Päeva teisel poolel hakkasime kooliaeda ise kiviktaimlat raama. Täpsemalt öeldes laiendasime juba olemasolevat. Alguses nö visandasime maapinnale võimalikke variante uue ala kuust ning seeärel katsime peenravaiba ning papiga. Eemalt tõime kohale kive, mille paigutasime alale. Kivide vahele tulid taimed, mille istutamist mina ei näinud, sest pidin enne lahkuma. 

Arutasime ka erialaprojekti, mis vaikselt areneb. Loodan et jõuame sellega valmis õigeks ajaks.

Leave a comment